Zijn eieren gezond?

eieren gezond

Zijn eieren gezond? Er wordt vaak beweert van niet, maar klopt dit wel? En is het eten van het ei geel (de dooier) echt zo slecht voor je? Een hoop mythes en onwaarheden gaan er tegenwoordig de ronde over eieren. Om voor eens en altijd de waarheid boven tafel te krijgen, heb ik grondig research gedaan naar de vraag; zijn eieren gezond?

Eieren leiden niet tot hart-en vaatziekten

Historisch gezien worden eieren als ongezond beschouwd omdat ze cholesterol bevatten. Een groot ei bevat 212 mg  cholesterol, wat veel lijkt in vergelijking met de meeste andere voedingsmiddelen. Echter, het is bewezen, keer op keer weer, dat eieren, en dus cholesterol, het cholesterolgehalte in het bloed niet nadelig beïnvloeden. In feite verhogen eieren het HDL (goede) cholesterol.

Een nieuwe analyse die gepubliceerd is in 2013, keek naar 17 studies over de consumptie van eieren en het gevolg op de gezondheid. Ze ontdekten dat eieren geen associatie met ofwel een hartaandoening of beroerte hadden bij gezonde mensen. Dit zijn geen nieuwe gegevens. Meerdere oudere studies hebben geleid tot dezelfde conclusie.

Conclusie: ondanks de (valse) beweringen  van de afgelopen decennia over het feit of eieren nou wel of niet gezond zijn, is er meerdere keren aangetoond dat tussen het eten van eieren en dus cholesterol, geen enkel verband bestaat tot het veroorzaken van hart-en vaatziekten. Zijn eieren gezond? Ja dus!

eieren eten gezond

Eieren zijn rijk aan antioxidanten

Eieren zijn bijzonder rijk aan 2 antioxidanten genaamd: Luteïne en Zeaxanthine. Deze antioxidanten verzamelen zichzelf in de kern van het oog. Hierdoor wordt het oog beschermt tegen de oogziekten: maculadegeneratie en cataract.

In een studie, waarin men gemiddeld 1,3 eidooiers per dag, gedurende 4,5 weken consumeerde, is aangetoond dat de bloedspiegels van Luteïne met 28-50% en Zeaxanthine met 114-142% verhoogd waren. Dit bewijst dus dat eieren goed zijn voor het behoud van gezonde ogen.

Conclusie: eieren bevatten grote hoeveelheden van de antioxidanten Luteïne en Zeaxanthine, die het risico op leeftijd gerelateerde oogaandoeningen drastisch verlagen.

Eieren behoren tot de meest voedzame voedingsmiddelen van onze planeet

Denk hier maar eens over na…. een ei bevat alle benodigde bouwstoffen om van een ei een kuiken te maken zonder toevoegingen van buitenaf… Dit is een klein natuurlijk wonder opzich!

Eieren bevatten heel veel hoogwaardige eiwitten, vitaminen, mineralen, goede vetten en diverse sporen van andere belangrijke voedingsstoffen.

Een groot ei bevat:

 • Slechts 77 calorieën
 • 5 gram vet
 • 6 gram eiwit
 • alle 9 essentiële aminozuren
 • rijk aan ijzer
 • fosfor
 • selenium
 • vitamine A, B12, B2 en B5 (onder andere).

Een ei bevat 113 mg choline – een belangrijke voedingsstof voor de hersenen. Een studie toonde aan dat 90% van de Nederlanders niet genoeg choline binnen krijgen in hun huidige voedingspatroon.

Over het eten van het ei geel, de dooier, kan ik heel simpel zijn: eet ze wel! Juist in de dooier zitten vrijwel alle belangrijke voedingsstoffen! Ze zijn heel erg gezond.

Als je besluit om meer eieren te gaan eten (je moet wel!), zorg er dan voor dat je omega-3 verrijkte of gras eieren gaat eten. Ze zijn veel voedzamer dan eieren van legbatterij kippen.

Conclusie: Eieren bevatten alle 9 essentiële aminozuren, zijn sterk geconcentreerd met vitaminen en mineralen en behoren tot de beste bron van choline (goed voor de hersenen) die je kunt binnen krijgen. Omega-3 verrijkte of gras eieren zijn het gezondst.

ei

Eieren zijn verzadigend en helpen je met afvallen

Eieren scoren hoog op de verzadigingsindex, wat betekent dat eieren erg goed zijn in het geven van een vol gevoel waardoor je veel minder snel trek krijgt in iets lekkers. Eieren bevatten enkel sporen van koolhydraten, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet zal verhogen.

In een studie waarin 30 vrouwen met overgewicht of obesitas de keuze kregen om als ontbijt een broodje kaas of eieren te eten, is aangetoond dat de groep vrouwen die voor eieren als ontbijt kozen, veel minder aten tijdens de lunch dan de groep vrouwen die voor het broodje kaas koos als ontbijt.

In een andere recente studie, waarin een groep mannen en vrouwen met overgewicht de keuze kregen om, of 2 eieren (340 kcal) als ontbijt te nemen, of een broodje met wat anders ( óók 340 kcal), is gebleken dat de eieren ontbijt groep binnen 8 weken een veel beter resultaat behaalde dan de andere groep:

 • 61% vermindering van de BMI
 • 65% meer gewichtsverlies
 • 34% vermindering van de tailleomtrek
 • 16% vermindering lichaamsvet

En dat allemaal terwijl beide ontbijten hetzelfde aantal calorieën bevatte!

Conclusie: Eieren zijn voedzaam en eiwitrijk met een sterke invloed op de verzadiging. Studies tonen aan dat het eten van eieren als ontbijt je kan helpen om gewicht te verliezen.

Effectief en gezond afvallen

Een uitgebalanceerd voedingspatroon is essentieel als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Zoals je hebt gelezen kunnen eieren hieraan bijdragen. Maar met eieren eten alleen kom je er niet. Gelukkig bestaat er een totaalpakket waarmee je 3 tot 6 kilo per week kunt afvallen!

Ik gebruik zelf, samen met zo’n 26.000 andere tevreden afvallers, het Vitadis Slanker Leven plan. Dit plan is volledig vanuit huis te volgen. Het pakket omvat kant en klare maaltijden en recepten, een online coach en een persoonlijke pagina waarin je precies bijhoudt hoe je ervoor staat. Je behaalt snel resultaat met deze methode en sporten is niet nodig!

Mijn persoonlijke ervaringen met het Vitadis Slanker Leven plan kun je hier vinden. Tijdelijk kan ik aan al mijn website bezoekers (jij dus) 60% korting geven op het Vitadis Slanker Leven plan! Je moet er dan wel snel bij zijn!

Zijn eieren gezond? JA

Om nog een paar redenen voor het eten van eieren op te sommen:

 • Ze zijn goedkoop
 • Passen bij en in heel veel gerechten
 • En ze smaken geweldig!

Als er 1 type voedsel bestempeld zou moeten worden als SuperFood, dan is het het Ei wel! Zijn eieren gezond? Volmondig ja dus!


Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail